Vorige week was ik bij een gezin thuis voor de behandeling van een jongetje van ruim twee jaar, laten we hem “Y” noemen. Y vraagt veel aandacht, en vaak op een negatieve manier. Hij zegt nog maar vijf woordjes en is vluchtig in zijn interesses en contact. Moeder probeert hem liefdevol op te voeden, maar is duidelijk gefrustreerd. Ze weet niet hoe ze met hem om moet gaan. Op de peuterspeelzaal is Y ook vaak gefrustreerd en weten de leidsters ook niet goed raad met hem.
We beginnen samen op de grond te spelen met een bellenblaas. Y is eerst enthousiast, maar raakt al snel overprikkeld. Hij begint te jammeren en gooit met speelgoed. Y rent huilend naar zijn moeder die precies wist wat hij wil: zijn speen. Wat een herkenbaar patroon, dacht ik meteen – en FloorPlay helpt hier zó goed bij!
Moeder wil Y troosten en zijn speen geven, maar ik adviseer om even niet te reageren, alleen zachtjes te benoemen hoe hij zich voelt: “je bent verdrietig, je moet huilen.” Moeder heeft er in eerste instantie weinig vertrouwen in dat dit gaat werken maar al snel zie ik Y rustiger worden, en een paar minuten later loopt hij alweer glimlachend terug naar de bellenblaas. Een kwartier later zit Y ontspannen met ons te spelen en zegt hij tot moeders verbazing zelfs een nieuw woordje: “auto.” We spreken af dat we de komende tijd alle aandacht op de relatie tussen moeder en Y gaan vestigen.
Waarom FloorPlay?
Als logopedist krijg je met FloorPlay een heel nieuw inzicht in de relatie tussen ouder en kind. Waar we normaal direct aan de slag gaan met taaltherapie, laat FloorPlay zien dat een stevige basis in de ouder-kindrelatie onmisbaar is. Vaak is het probleem niet het ontbreken van woorden, maar de spanning in de interactie. FloorPlay leert ons de signalen van kinderen beter te lezen en ouders te coachen om hun reacties aan te passen. “Don’t teach, just have fun!” is vaak mijn advies. Wanneer ouders hun eigen verwachtingen loslaten en puur genieten, ontstaat er ruimte voor het kind om op zijn eigen tempo taal te leren.
Een waardevolle toevoeging voor elke logopedist
Veel logopedisten duiken direct in de woordenschat, zonder stil te staan bij de eerste FloorPlay-mijlpalen. Maar juist die basis, het openen van de relatie tussen ouder en kind, zorgt ervoor dat kinderen überhaupt openstaan om taal te leren. FloorPlay biedt ons een nieuwe, krachtige benadering waarmee we veel meer kunnen bereiken.
Als jij als logopedist met FloorPlay werkt, dan kun je iets waardevols toevoegen. De inzichten die ik uit deze methode haal, hebben niet alleen mijn eigen werkwijze veranderd, maar helpen ook ouders en kinderen op een dieper niveau.
Wies van der Veen